Volgens onze missie “protecting people” beschermen onze producten mensen op het werk en in hun vrije tijd. We hebben de ecologische voetafdruk van uvex PBM altijd serieus genomen – omdat de gezondheid van de planeet ook voor ons zeer belangrijk is. Daarom willen we nu de aandacht vestigen op onze duurzame producten met het label “protecting planet”. Kortom, onze productontwikkeling en productie zijn gebaseerd op de volgende drie pijlers van duurzaamheid: ecologie, economie en sociale verantwoordelijkheid. In deze blogpost ontdekt u de uvex 1 G2 planet veiligheidsschoen uit de uvex planet serie.

uvex richt zich op: ecologie, economie & sociale verantwoordelijkheid

Ecologie – Ecologie beschrijft de onderlinge relatie tussen het milieu en de mens. Het gaat erom dat het natuurlijke milieu – klimaat, planten, dieren, lucht en bodem – niet verstoord of negatief wordt beïnvloed door de mens.

Daarom besteden wij bijzondere aandacht zodat de productie als het product zelf ecologisch zijn en het milieu niet schaden. Sinds 2010 hebben wij sterk de nadruk gelegd op de duurzaamheid van onze veiligheidsschoenen. Met de invoering van de uvex-lijst van schadelijke stoffen, die meer dan 167 schadelijke stoffen bevat, werd de nadruk gelegd op het gebruiken van milieuvriendelijke en gezonde materialen en stoffen. Zo zijn wij in 2018 uitsluitend overgeschakeld op het gebruik van scheidingsmiddelen op waterbasis, die als zeer milieuvriendelijk en brandvertragend worden beschouwd. Hierdoor hebben wij het gebruik van chemische stoffen die schadelijk zijn voor zowel de werknemers als het milieu volledig kunnen uitsluiten.

Ook bij onze energievoorziening richten wij ons op duurzaamheid: in 2011 installeerden wij de eerste fotovoltaïsche systemen in onze veiligheidsschoenenfabriek uvex Cagi in Ceva, Italië. Deze energiebronnen leveren in totaal 20% van de hernieuwbare energie in Duitsland. In 2018 zijn we overgeschakeld op groene stroom – sinds 2019 is de energie die bij uvex Cagi wordt gebruikt 100% groen. In hetzelfde jaar zijn we ook overgestapt op het gebruik van biogas voor onze productiefaciliteit. Sinds we op hernieuwbare energie zijn overgestapt, hebben we onze CO2-uitstoot per paar veiligheidsschoenen met 90% kunnen verminderen.

Groene elektriciteit en groen gas zijn milieuvriendelijke energiebronnen. Voor groene stroom worden meestal waterkrachtcentrales, windturbines en zonnepanelen gebruikt. Deze vormen van energieproductie zijn bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam. Groen gas is ook bekend onder de termen klimaatgas en biogas. Deze is gebaseerd op conventioneel aardgas, een klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Bij de verbranding van aardgas wordt namelijk maar de helft van de CO2 uitgestoten als bij de verbranding van kolen. Het verschil tussen biogas en gewoon aardgas is dat de CO2-uitstoot van biogas, die bij de verbranding ontstaat, voor 100% wordt gecompenseerd door klimaatbeschermingsprojecten. Dit betekent dat door overal ter wereld klimaatschadelijke broeikasgassen te besparen, de CO2-uitstoot vele malen wordt verminderd – aangezien het klimaat wereldwijd werkt, werkt deze cyclus overal ter wereld.

Helaas gebruiken momenteel veel te weinig mensen groene stroom – zowel privé als commercieel. In 2019 gebruikten 12,67 miljoen mensen in Duitsland groene stroom, terwijl 57,93 miljoen mensen nog steeds afhankelijk waren van milieuonvriendelijke elektriciteit. Dit betekent dat slechts 22% van alle huishoudens in Duitsland groene stroom gebruikt. Desondanks stijgen de cijfers voor het elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare energiebronnen sinds 1990 continu – in 2020 was 45,4% van de gebruikte energie in Duitsland afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Een ander belangrijk aspect is afvalpreventie. In 2013 zijn we gestart met ons eerste afvalreductieproject, waarbij we het PU-afval verminderen door de mallen te vervangen. Hard polyurethaanschuim (PU) bevat geen giftige stoffen en is daarom een milieuvriendelijk materiaal dat geschikt is voor gebruik in veiligheidsschoenen. Door de vormen van onze zolen voor uvex veiligheidsschoenen aan te passen, konden we doeltreffend afval besparen. Sinds 2022 recycleren we het overschot in onze uvex 1 G2 planeten tussenzool. 20% van de i-PUREnrj tussenzool bestaat uit gerecycled PU-granulaat uit onze eigen productie. Door de levering van grondstoffen om te schakelen van IBC-containers naar tankwagens, konden we het afval van 2019 verder beperken. Intermediate bulk containers (IBC’s) zijn meestal gemaakt van plastic en/of metaal – deze transportmethode wordt als zeer robuust beschouwd. Hoewel de meeste IBC’s kunnen worden gerecycled, wordt slechts 30% van al het kunststofafval in Duitsland gerecycled. De overige 70% moet worden verbrand of komt als plastic afval in zee terecht. Daarom is de overstap naar tankwagens veel milieuvriendelijker. Want in dit geval worden de vloeibare stoffen rechtstreeks in de vrachtwagen opgeslagen en vervoerd – extra transportcontainers die afval produceren zijn dus niet nodig.

Nadat we al vele jaren het gebruik van schadelijke stoffen hadden vermeden, lag onze volgende grote focus op het gebruik van recyclebare materialen. In 2020 slaagden we erin om onze eerste uvex-veiligheidsschoenen uit gerecyclede materialen te produceren, in 2021 werden deze gelanceerd op de markt. 85% van de uvex veiligheidsschoenen bevat nu ten minste één gerecycled onderdeel.

"Al meer dan 90 jaar produceren en verkopen wij hoogwaardige producten om mensen te beschermen bij sport, vrije tijd en op het werk. Elk bedrijf dat mensen wil beschermen, moet de verantwoordelijkheid aanvaarden die daarmee gepaard gaat. Het is precies deze missie die ons ertoe aanzet om duurzaam te werken in een ethische en maatschappelijk verantwoordelijke manier."

Michael Winter, Managing Partner van de uvex groep

Economie – Economie beschrijft de economische efficiëntie tussen machines en mensen of faciliteiten. Natuurlijk houdt uvex zich ook aan het economische principe om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Door elk van onze acties ecologisch, economisch en sociaal te beschouwen om ervoor te zorgen dat ze allemaal in perfecte harmonie zijn, konden we in 2017 het ISO 14001-certificaat voor milieubeheersystemen behalen. Dankzij onze voortdurende verbetering op het gebied van milieubewustzijn en afvalvermindering, alsook op het gebied van duurzaam beheer, zijn wij bijzonder verheugd over onze ISO 14001-certificering, naast verschillende andere.

CO2-voetafdruk van de uvex 1 G2 planet veiligheidsschoen

De CO2-voetafdruk van een product verwijst naar de totale hoeveelheid CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door de productie van het product. Het omvat ook de CO2-uitstoot tijdens het gebruik en de afvalverwerking. Elk jaar creëert een persoon een gemiddelde CO2-voetafdruk van 11 ton. Deze waarde kan als volgt worden opgesplitst:

  • 9% publieke uitstoot (bijv. ziekenhuizen, wegen, enz.)
  • 25% onderdak / energieverbruik
  • 30% verbruik (bv. veiligheidskleding, elektrische apparatuur, hotels, enz.)
  • 13% eten en drinken
  • 23% mobiliteit

Helaas kunnen we als individu het niveau van de publieke uitstoot niet beïnvloeden – maar we kunnen wel iets doen aan de resterende punten. Heeft u enig idee hoe groot uw persoonlijke koolstofvoetafdruk is? Ontdek het nu door op onderstaande knop te klikken.

Bereken uw CO2-voetafdruk

Om u te helpen uw ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben we het onze missie gemaakt om onze uvex-producten zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren. Voor het eerst hebben we de CO2-voetafdruk van een uvex-veiligheidsschoen berekend. En dat was gemakkelijk, dankzij de SimaPro 9.2.0.1 software en de ecoinvent database 3.6. De software heeft namelijk verschillende databibliotheken, waaronder de ecoinvent-database, die gegevens bevat over internationale leveringsvarianten, grondstofwinning, landbouw, transport en nog veel meer. Zo konden we voor de gewone uvex 1 G2 veiligheidsschoen met gebreide schacht (model 68342) een CO2-voetafdruk van 9,1 kg berekenen. Daarbij is rekening gehouden met de uitstoot van de grondstoffen tot aan het eerste gebruik. We hebben dezelfde berekening uitgevoerd voor de nieuwe uvex 1 G2 planet, waarvan de CO2-voetafdruk 7,8 kg bedraagt – een waarde die ongeveer overeenkomt met een autorit van 35 kilometer. Door milieuvriendelijke en recyclebare materialen te gebruiken, konden we de CO2-uitstoot met 14,3% verminderen.

De uvex 1 G2 planet veiligheidsschoen - ecologisch duurzaam

Met de uvex 1 G2 planet is de vorige uvex 1 G2 nu verder ontwikkeld om nog duurzamer te zijn – in overeenstemming met de missie “protecting planet“. Bijzondere nadruk werd gelegd op de volgende punten:

Biobased en recyclebaar materiaal - zonder schadelijke stoffen

Het uvex x-dry knit planet en de antiperforatiezool van de uvex 1 G2 planet veiligheidsschoen is gemaakt van 100% gerecycled polyester, afkomstig van PET-flessen, net als 52% van de distance mesh lining. Naast polyester wordt ook gerecycled TPU gebruikt. Thermoplastisch polyurethaan is een uiterst flexibele, duurzame kunststof. De TPR-overkap van de uvex 1 G2 planet is gemaakt van 40% gerecycled materiaal. De comfortabele inlegzool is gemaakt van 100% gerecycled polyester en PU-schuim. Het gerecyclede PU-afval wordt op zijn beurt gebruikt in de uvex x-tended grip planet buitenzool – deze bestaat voor 10% uit polyurethaanafval. De overige 18% van de distance mesh lining is gemaakt van bamboevezels. Uiteraard worden de stoffen die opgenomen zijn in de uvex-lijst van schadelijke stoffen niet meer gebruikt. Ook bij vernieuwingen in duurzaamheidsrichtlijnen passen wij onze processen en materiaalkeuze altijd aan om ervoor te zorgen dat onze producten milieubewust geproduceerd blijven worden.

Milieuvriendelijke verpakking

Onze uvex 1 G2 planet veiligheidsschoenen worden aan u geleverd in een milieuvriendelijke verpakking. De schoenendozen zijn gemaakt van 90% gerecycled karton en de gebruiksaanwijzing is gemaakt van 100% gerecycled vloeipapier. Gerecycled papier wordt gemaakt van oud papier of karton. Daarom worden gerecycleerd papier en vloeipapier als bijzonder milieuvriendelijk beschouwd. In het hele bedrijf gebruiken wij gerecycled papier.

Hoe milieuvriendelijk is uw bedrijf? Heeft u uw persoonlijke CO2-voetafdruk al berekend? Als uw CO2-uitstoot u aan het denken heeft gezet, verander dan vandaag nog uw leven en uw bedrijf! Wij helpen u graag met onze milieuvriendelijke en recyclebare veiligheidsproducten.


Discover matching uvex products!


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?