Het is algemeen bekend dat lawaai slecht is voor onze gezondheid. Op het werk zijn werkgevers verplicht hun werknemers te beschermen tegen lawaai. Maar hoe zit het in ons privéleven?
Een rustige, ontspannende slaapomgeving is de enige manier om te zorgen voor een rustgevende slaap die ons helpt de dag met een frisse start te beginnen.

Maar wat is gezonde slaap? Wat kan die verstoren? En hoe kunt u ervoor zorgen dat u goed slaapt?

We hebben gezonde slaap nodig

Als je alle uren die we slapen optelt, komt dat neer op een derde van ons hele leven. Slaap is één van onze menselijke basisbehoeften. Wetenschappers hebben nog steeds niet gedefinieerd wat slaap precies is en waarom we het nodig hebben. Zeker is wel dat slaap essentieel is voor onze ontspanning en ons herstel. Wat gebeurt er als we slapen?

  • Ons immuunsysteem wordt geactiveerd.
  • Spieren worden geregenereerd.
  • Wonden genezen.
  • Stofwisselingsproducten, beschadigde cellen en gifstoffen worden afgebroken en afgevoerd.
  • Huid en haar groeien.
  • Onze hersenen verwerken onze ervaringen van de dag en onze geest ontspant.
  • Ons geheugen wordt sterker.

Wat we weten over slaap

Vroeger dachten we dat slaap een toestand was die vergelijkbaar was met de dood. Tegenwoordig weten we dat onze hersenen tijdens de slaap uiterst actief zijn. In tegenstelling tot eerdere veronderstellingen dat mensen zich in hun slaap niet bewust zijn van hun omgeving, is het lichaam in feite in staat zijn zintuigen te gebruiken tijdens de slaap: externe informatie wordt waargenomen en kan worden gecategoriseerd in termen van relevantie. Moeders worden bijvoorbeeld niet gewekt door straatlawaai, maar worden wel wakker als hun kind huilt, hoe stil ook.

Fases van de slaap en het bewustzijn tijdens de slaap

Slaap bestaat uit verschillende fasen die bekend staan als de slaapstadia. Ons bewustzijn werkt tijdens elk stadium anders. De REM-slaap, ook bekend als de droomfase, beslaat een kwart van de tijd die we slapen. Tijdens de REM-slaap functioneren ons hart- en vaatstelsel en onze hersenen zoals wanneer we wakker zijn, terwijl de ogen snel ronddraaien (snelle oogbewegingen = REM). In deze toestand zijn onze spieren ontspannen. Tussen de REM-fasen in vallen we in een diepe slaap.

Als we ongeveer acht uur slapen, wisselen diepe slaap en REM-slaap elkaar af – in cycli van ongeveer anderhalf uur. De slaap begint met korte droomfasen. De diepe slaapstadia zijn aanvankelijk langer en worden korter en ondieper naarmate de nacht vordert, totdat we uiteindelijk bijna de hele tijd in de REM-slaap doorbrengen, voordat we wakker worden.

Wat kan ik doen als ik niet kan slapen? Tips om in slaap te vallen

Bent u moe na een lange dag maar kunt u toch niet slapen? Dit is iets wat veel mensen ervaren. Stress, laat eten, belangrijke beslissingen of de verkeerde kamertemperatuur – er zijn veel mogelijke oorzaken van slaapproblemen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven, kunnen de volgende tips je helpen:

1. De slaapkamer is om te slapen
Zorg ervoor dat je slaapkamer alleen wordt gebruikt om te slapen. Met andere woorden: haal de tv weg, laat je mobiel en laptop op de bureau liggen en eet niet in bed. Je hebt zelfs geen klok nodig, want ook dat kan je slaap verstoren.

2. Let op de kwaliteit van je matras
Mensen slapen vaak jarenlang op dezelfde matras, maar een oude matras – of zelfs gewoon de verkeerde voor jou – kan je slaap beïnvloeden en minder rustgevend maken. Het is ook belangrijk dat uw matras en bedbodem compatibel zijn. Uw dekbed en kussens zijn ook belangrijke hulpmiddelen voor een gezonde slaap. U moet het niet te warm hebben in bed, maar u moet het ook niet koud hebben. Let ook op mogelijke allergieën

3. Frisse lucht helpt je slapen
Frisse lucht bevat veel zuurstof. Daarom moet u de kamer goed ventileren voordat u naar bed gaat, zodat u gemakkelijker in slaap valt en blijft! Dit heeft nog een ander voordeel: behalve dat de lucht meer zuurstof krijgt, koelt de kamer tegelijkertijd af. Een kamertemperatuur tussen 15°C en 17°C is perfect om te slapen.

4. Houd u aan vaste tijden voor lichaamsbeweging en ontspanning
Voor een goede nachtrust moet u tot drie uur voor het slapengaan lichaamsbeweging en overmatige inspanning vermijden. Ontspanningsoefeningen zoals yoga of stretchen kunnen echter deel uitmaken van een slaap bevorderende avondroutine. Ook ademhalingsoefeningen hebben een kalmerend en ontspannend effect.

5. Houd een regelmatig slaapschema aan
Veranderingen in je slaapschema – ook al is het maar een avondje feesten – kunnen slaapstoornissen verergeren. Pas voor een gezonde slaap uw bedtijd aan uw persoonlijke behoeften aan en beperk veranderingen tot een minimum.

6. Neem een slaapmutsje
Dat betekent natuurlijk niet alcohol – hoewel dit een ontspannend effect heeft en u moe kan maken, zorgt het er ook voor dat u ‘s nachts minder goed kunt doorslapen. Ook drankjes met veel suiker of cafeïne moet je na een uur of 3 vermijden. Dranken zoals warme melk met honing of kruidenthee werken ‘s avonds ontspannend. Ook zure kersensap kan ontspannend werken – mits je het goed verdraagt.

7. Een warm bad kan een geweldige manier zijn om de dag af te sluiten
Een warm bad maakt je moe en kan het makkelijker maken om in slaap te vallen. Neem één tot twee uur voor het slapengaan een warm bad. Daarna moet u vermijden te actief te zijn om het effect van het bad niet te verminderen. De daling van de lichaamstemperatuur na het bad maakt u namelijk slaperig, wat de ideale omstandigheden creëert voor een rustgevende nacht.

8. Sta op als je al lang moeite hebt om in slaap te vallen
Lig je te woelen in bed? Als u na 30 tot 45 minuten nog niet in slaap bent gevallen, moet u weer opstaan. Dit geldt ook als u ‘s nachts wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen. Maak gebruik van de tijd en houd u bezig met ontspannende activiteiten of wat kleine huishoudelijke taken totdat u weer moe wordt.

Wat is ongezonde slaap?

Ongezonde slaap uit zich meestal in slaapgebrek en slaapstoornissen. Deze kunnen zowel bij jonge kinderen als bij volwassenen en ouderen voorkomen. Slaapstoornissen betekenen dat we niet in slaap kunnen vallen of de nacht doorslapen, of – als ze minder voor de hand liggen – dat we ons overdag beduidend minder uitgerust voelen. Langdurige slaapstoornissen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Hartaanvallen, narcolepsie of ongelukken door onoplettendheid kunnen reële gevolgen hebben.

Er zijn meer dan 80 slaapstoornissen bekend. Naast verstoringen van het circadiane ritme gaat het ook om chronische problemen met inslapen of snurken. Slapeloosheid, of moeite met doorslapen, komt vaak voor. De oorzaken verschillen van persoon tot persoon en kunnen vaak alleen door een slaapspecialist worden vastgesteld.

Volgens een studie rond slaap door Statista uit 2021 had 23 procent van de respondenten het afgelopen jaar last gehad van slaapstoornissen – dat is bijna een kwart. Driekwart van de deelnemers vertelde problemen te hebben gehad met doorslapen. Ongeveer twee derde kon niet gemakkelijk in slaap vallen en iets meer dan een derde werd ‘s nachts wakker.

Slaapstoornissen door lawaai: wat houdt ons ‘s nachts wakker?

Te weinig of slechte slaap heeft negatieve gevolgen. Maar welke geluiden kunnen luid genoeg zijn om u ‘s nachts wakker te houden?

Veel mensen zijn gewend dat hun nachten worden verstoord door een snurkende partner. Ook voortdurend lawaai van nachtelijke bouwwerkzaamheden of luidruchtige buren kunnen u ‘s nachts uit uw slaap houden. Bovendien verstoort straatlawaai de slaap van veel mensen. In deze gevallen kan gehoorbescherming voor de slaap u helpen een rustige nachtrust te krijgen.

Slechte slaap: gevolgen en risico’s

Veel mensen kennen het algemene gevoel van vermoeidheid na een nacht zonder voldoende slaap: uw humeur is slecht, uw gedachten dwalen voortdurend af en u kunt zich moeilijk concentreren. Maar wat gebeurt er als we door nachtelijk lawaai gedurende een langere periode niet voldoende slapen?

De gevolgen van een slaaptekort kunnen zijn:

  • hoofdpijn en migraine
  • een verzwakt immuunsysteem
  • verminderde prestaties en concentratieproblemen
  • gewichtstoename
  • een verhoogd risico op depressie
  • een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten

Slapen met lawaai: kun je eraan wennen?

Ons lichaam reageert instinctief negatief op lawaai, waardoor het in opperste staat van paraatheid raakt. De bloeddruk stijgt en stresshormonen zoals cortisol of adrenaline komen vrij. Dit alles voorkomt dat we in slaap vallen en blijven. Natuurlijk zijn er mensen die door bouwwerkzaamheden of straatlawaai heen kunnen slapen, maar zij zijn eerder uitzondering dan regel. Lawaai is ongezond. Proberen eraan te wennen is daarom niet de beste strategie. In plaats daarvan moet u manieren vinden om het lawaai zo veel mogelijk te blokkeren, bijvoorbeeld door gehoorbescherming te gebruiken om te slapen.

Oordoppen tegen snurken en lawaai

De klassieke manier om u te beschermen tegen nachtelijk lawaai is slapen met oordoppen in de oren. Deze oordoppen zijn meestal gemaakt van een flexibel materiaal zoals watten, was of schuimrubber, waardoor ze voor gebruik kunnen worden gevormd en vervolgens in de gehoorgang worden ingebracht. Oordoppen worden niet alleen gebruikt om met lawaai te slapen: ze zijn ook populair op lawaaierige werkplekken of bij concerten of in nachtclubs om de oren te beschermen. Oordoppen als gehoorbescherming voor het slapen vindt u ook bij uvex. Om het perfecte model voor uw behoeften te vinden en met lawaai te kunnen slapen, moet u misschien verschillende maten proberen. De oordoppen moeten goed passen zonder te knellen, maar ook strak genoeg in de oren zitten om lawaai tegen te houden.

Is het gevaarlijk om met oordoppen te slapen?

Als u regelmatig of zelfs elke nacht op gehoorbescherming vertrouwt, zult u zich al snel afvragen of het veilig is om met oordoppen te slapen. Het dragen van oordoppen veroorzaakt meestal geen problemen. Het is echter belangrijk dat u een goede hygiëne in acht neemt. Oordoppen van schuim voor eenmalig gebruik mogen letterlijk maar eenmalig worden gebruikt en moeten daarna worden weggegooid. Herbruikbare oordoppen moeten dagelijks worden gereinigd met water en zeep of een speciaal reinigingsmiddel. Idealiter maakt u de oordoppen onmiddellijk na het opstaan schoon, zodat ze tot de avond kunnen drogen.

Als u met oordoppen slaapt, is het ook belangrijk de oordoppen goed te dragen. Ze moeten ver genoeg in de gehoorgang zitten om het geluid te dempen, maar ze mogen geen pijn doen – noch tijdens het inbrengen, noch tijdens het dragen.

Geluidsbescherming voor de oren tijdens het slapen

Lawaai kan ons de slaap ontnemen. Op lange termijn heeft een gebrek aan slaap ernstige gevolgen voor onze gezondheid. Daarom vertrouwen veel mensen op gehoorbescherming voor de slaap. U kunt oordoppen gebruiken om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren.

Om werknemers zowel thuis als op het werk te ondersteunen, kunnen betrokken werkgevers hun werknemers de juiste gehoorbescherming voor het slapen bieden. Zo ondersteunt u niet alleen de gezondheid van uw werknemers, maar profiteert u ook van een bedrijf vol goed uitgeruste en gemotiveerde werknemers. Ontdek de vele geweldige opties van uvex voor gehoorbescherming voor de slaap. Laat u adviseren en zorg voor een goede nachtrust!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?